Spraak

Articulatieproblemen (uitspraakproblemen) bij kinderen zijn er in veel verschillende vormen. Van een slissende /s/  of een /r/ die niet wil lukken tot ernstige onverstaanbaarheid die de communicatie enorm beperken.

Omdat de verschillen tussen kinderen zo groot zijn leg ik hier niet alle voorkomende articulatieproblemen uit.

Afwachten of niet
Van ouders krijg ik wel eens de vraag: “Ik ken geen volwassene die nog zo onverstaanbaar spreekt. Dan zal het wel vanzelf overgaan, toch? “.

Forse articulatieproblemen gaan niet altijd vanzelf over. Ja, uiteindelijk grotendeels… als een kind groot is… Maar ik als logopedist ken niemand die zijn kind zo lang in de problemen laat zitten om zich verstaanbaar te maken.

Problemen in de verstaanbaarheid kunnen grote impact hebben op de ontwikkeling van het kind. Ook voor de taalontwikkeling.
Als een kind niet goed te verstaan is, zal het minder inhoudsvolle momenten in het dagelijks leven hebben om te oefenen met het praten met anderen. De ander verstaat je namelijk niet, dus het gesprek houdt snel op. Daardoor krijg je weinig oefening. Weinig oefening om te oefenen met klanken, zinnen maken en vertellen. Je leert praten door het te doen. Als je niet goed te verstaan bent, duurt het vaak langer voordat je het geleerd hebt.
Slechte verstaanbaarheid kan van invloed zijn op de sociaal emotionele ontwikkeling en op de taalontwikkeling van een kind. Twijfelt u? Maak een afspraak om het te laten beoordelen.